background branding

SVB legt geheimhouding op aan zorgcentrum

geld_binnenzak_boef800.jpg

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een woonzorgcentrum in Deurne geheimhouding opgelegd in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld. Dat heeft een woordvoerder van SVB woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

'We hebben een vaststellingsovereenkomst afgesloten, waarin een passage is opgenomen dat er niet met derden kan worden gecommuniceerd. Het ging om een schikking in een juridisch geschil', aldus de zegsman. Zorghuis Deurne had in maart gedreigd naar de rechter te stappen om de betalingen te krijgen.

Financiële problemen

Onderneemster Kitty Beelen van het zorgcentrum moest van de SVB toezeggen dat ze zou twitteren met de mededeling 'Probleem tot onze tevredenheid opgelost! #pgbalarm'.

Beelen zou een boete krijgen als zij wél met de pers zou praten. Volgens de zegsman van SVB kwam het zorghuis in financiële problemen doordat vroeger de uitbetaling van de persoonsbudgetten vooraf werden gedaan en nu achteraf.

'Bizarre eis'

In de Tweede Kamer is verontwaardigd gereageerd op de kwestie. Regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat dit niet mag en niet kan. De PvdA spreekt van 'een bizarre eis' en de VVD vindt het 'onbegrijpelijk' dat zulke 'rare eisen' worden gesteld.

Machtsmisbruik

Het CDA is boos en vindt dat er sprake is van machtsmisbruik van mensen die in problemen zijn gekomen door het opgelegde pgb-beleid. Volgens CDA-Tweede Kamerlid Mona Keijzer ligt de verantwoordelijkheid van deze situatie dan ook bij staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Ze wil dat het boetebeding van tafel gaat, ook bij mogelijke andere gevallen. Keijzer zal dat later woensdag in een al gepland debat over het persoonsgebonden budget aan de orde stellen.

Update 13:34 uur: Schadeclaim

Zorgonderneemster Kitty Beelen van Zorghuis Deurne bereidt, samen met zeven andere zorginstellingen, een collectieve schadeclaim voor tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Woensdagmiddag komen de partijen voor het eerst bij elkaar. Dat heeft Beelen woensdag laten weten.

'Ik heb continu iemand aan het werk om de puinzooi van de SVB op te ruimen. Na vijf maanden moet het klaar zijn. Er is een nieuw systeem bedacht maar het werkt niet en wij draaien daarvoor op. Bedrijven lijden financiële schade', stelt Beelen.

Bron: ANP