Hoe voorkom je zakkenrollen met contactloos betalen?

Hoe voorkom je zakkenrollen met contactloos betalen?

Kun je met jouw pinpas contactloos betalen, en bewaar je je pas vaak los in je broek- of jaszak? Criminelen kunnen met een draagbaar pinapparaat een bedrag van je rekening halen. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond.

Kwaadwillenden kunnen met een mobiel pinapparaat vlak langs iemand lopen, de pas 'scannen' en zo geld buit maken. Voor bedragen hoger dan vijftig euro is een pincode nodig, maar criminelen kunnen deze afkijken wanneer je een bedrag opneemt.

De methode werkt alleen bij pinpassen waar een contactloos-betalen-tekentje op staat. Je vindt dit icoontje op de achterkant van je pasje. Een voorbeeld van dat symbool zie je hieronder.

De Consumentenbond laat in een filmpje (en in een blog) zien hoe deze vorm van zakkenrollen werkt. Kantel het scherm van je smartphone om de volledige video te zien.

Reactie Betaalvereniging: 'Alles vergoed'

De Betaalvereniging laat in een reactie aan De Telegraaf weten dat deze vorm van zakkenrollen nog niet is gemeld. Mocht het wel voorkomen, dan vergoedt de bank alle schade, boven de 50 euro, zonder eigen risico.
 

Hoe kun je jezelf hiertegen beschermen?

  1. Bewaar je pinpas liever niet in je jas- of broekzak, of los in je tas. Doe er een speciaal hoesje omheen.

    Leonie tipt op de Facebookpagina van Radar:

    Bron: De Telegraaf / Consumentenbond

Ook interessant