Fraude met pgb-gelden

Mensen die slachtoffer zijn geworden van pgb-fraude hangt nog steeds een vordering van tienduizenden euro’s boven het hoofd.

Na de vorige uitzendingen zijn er Kamervragen gesteld, maar er is sindsdien niets veranderd. De volgende stap voor deze groep kwetsbare mensen is de gang naar de rechter, een zeer kostbare procedure. Wanneer grijpt de staatssecretaris in?

Honderden mensen in Nederland moeten duizenden euro's terugbetalen omdat hun zorgverlener niet goed is omgegaan met hun persoonsgebonden budget (pgb). Deze groep vaak verstandelijk beperkte mensen heeft dat pgb juist aangevraagd omdat zij hulp nodig hebben bij het regelen van hun zorg en hun financiën.

In de wet staat dat de aanvrager van dit pgb, de budgethouder, verantwoordelijk wordt gehouden voor wat er gebeurt met het geld. Dus ook bij onterecht of teveel aangevraagd budget. Staatssecretaris Van Rijn heeft in juni kamervragen beantwoord en hij heeft toen toegezegd dat de terugvorderingen waar mensen mee te maken hebben, worden opgeschort en dat hij zou werken aan een oplossing om die verantwoordelijkheid voor het pgb weg te halen bij de budgethouders die dat niet aankunnen.

Vrees voor duizenden euro's boete

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en worden bezwaren van mensen tegen hun vordering afgewezen. Dit betekent dat de rekening van soms duizenden euro's nog steeds boven het hoofd hangt van deze groep mensen.

Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66, vindt dat deze onzekere situatie al veel te lang duurt. 'Deze mensen zijn het slachtoffer van fraude, ze lopen zorg mis en krijgen onterecht een dikke rekening.  De mensen die deze kwetsbare groepen geld afhandig maken, die blijven buiten schot. D66 wil dat de wet wordt aangepast zodat deze mensen zo snel mogelijk de zorg krijgen die ze verdienen. Maandag wordt hierover gesproken in de Tweede Kamer. We gaan staatssecretaris Van Rijn stevig aan de tand voelen en dit moet gewoon opgepakt worden.'

Ook de Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP, vindt dat er snel wat moet gebeuren: 'In januari heeft de staatssecretaris aan de SP en VVD beloofd dat hij dit probleem snel zou oplossen. Helaas blijkt uit Kamervragen nu dat hij dat niet doet of nog niet doet. Samen met de VVD, maar zeker ook D66, willen we het initiatief nemen om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Inzet is: voor het einde van het jaar regelen!'