background branding

Rechtbank schorst bestuur Loterijverlies

csm_loterijverlies_5727fea756.jpg

De bestuurder van de stichting Loterijverlies is geschorst. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar besloten. Ongeveer dertig deelnemers van de stichting hadden een zaak aangespannen. Volgens de groep zouden er miljoenen zijn weggesluisd naar allerlei vennootschappen.

Hoewel gesproken wordt over de schorsing van de heer Roet, gaat het in feite om Breton (een vennootschap op Guernsey), die als stroman voor de heer Roet bestuurder was van Stichting Loterijverlies.

Loterijverlies heeft zich afgelopen jaren ingezet voor 200.000 spelers van de Staatsloterij. Ze voelden zich misleid omdat de Staatsloterij prijzen trok uit een pot waarin ook onverkochte loten zaten. De 'gedupeerden' betaalden inleggeld aan de stichting Loterijverlies die zich ging inzetten om geleden schade te verhalen op de Staatsloterij.

Terugkijken: Radar over Stichting Loterijverlies op 24 februari 2015 en op 31 augustus 2015.

Uit de rechterlijke uitspraak blijkt dat Roet met miljoenen euro's heeft geschoven. Zo ging 5 miljoen naar een vennootschap die onder meer een hypothecaire lening verstrekte aan Roet. Die lening was bestemd voor een privéwoning.

Financiële transacties onderzocht

De Stichting Loterijverlies is opgericht door de vennootschap Loterijverlies.nl bv. Die fungeert als de portemonnee van de stichting. De bestuurder van zowel de stichting als de bv is Breton Limited, een zogenaamd trustbedrijf of vermogensbeheerder op het Kanaaleiland Guernsey.

De rechtbank vermoedt dat de vennootschap de inleggelden van de deelnemers 'op zodanige wijze heeft besteed dat dit strijdig is met het statutair omschreven doel van stichting Loterijverlies'.

Wat gebeurt er nu?

De rechtbank heeft de voormalige president van de rechtbank in Rotterdam, Erik van den Emster, aangewezen als tijdelijk bestuurder van de stichting Loterijverlies. Hij gaat de financiële transacties van Roet onderzoeken.

Advocaat Bos van advocatenkantoor Bos & Partners laat aan Radar weten dat de nieuwe bestuurder waarschijnlijk zal proberen het verdwenen geld terug te halen. Hij zal zich vermoedelijk bovendien inzetten voor een schadevergoeding van de Staatsloterij.

Bron: ANP