Stappenplan: controleer jouw energieverbruik

Stappenplan: controleer jouw energieverbruik

Netbeheer Nederland heeft een stappenplan gemaakt, waarmee je kunt bepalen of jouw energieverbruik onverklaarbaar hoog is.

1. Controleren

Check zelf of je energieverbruik volgens de meter onverklaarbare verhogingen of verlagingen heeft – heb je die niet, dan is er geen aanleiding om nader onderzoek te doen.

2. Vergelijken

Zijn er wel onverklaarbare afwijkingen: vergelijk deze met het verbruik van vergelijkbare huishoudens – dat kan via de site van het Nibud.

3. Zijn er alternatieve verklaringen?

Is je verbruik hoger dan dat van vergelijkbare huishoudens? Kijk dan of dit te verklaren valt door een gewijzigd energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan verandering in gezinssamenstelling; andere apparaten die mogelijk aan het huishouden zijn toegevoegd; 'grootverbruikers' als elektrische boilers, vijverpompen of waterbedden. Deze verklaringen zijn namelijk het meest voorkomend.

4. Neem contact op met je energieleverancier

Indien je nog steeds geen verklaring hebt voor je energieverbruik – vraag je energieleverancier om mee te denken: zodat je nauwkeuriger kunt controleren waar het verhoogd verbruik vandaan komt.

5. Vraag een doormeting aan

Is er dan nog steeds sprake van onverklaarbare verhoging – dan kan je netbeheerder een gespecialiseerde doormeting komen maken van de elektriciteit in je woning. Soms komen daar nog onverwachte technische oorzaken naar voren.

Wie problemen heeft met de slimme meter, kan dit ook doorgeven via het meldpunt van Radar.

Bron: Netbeheer Nederland

Ook interessant